Bestard Crosswave per Sergio Fernández Tolosa
Amb un disseny modern i esportiu, però tot i així amb prestacions tècniques avançades, la Crosswave és la nova incorporació a la nostra família Hiking Avançat. La sola Vibram Bruce amb Megagrip proporciona un alt nivell de seguretat i adherència en trams complicats i escarpats, així com confort en senders més fàcils. Està fabricada amb un resistent mesh i incorpora protecció de TPU 360º. El disseny de la canya garanteix un bon suport del turmell, alhora que una gran llibertat de moviments. A continuació compartim una review que ha publicat Sergio Fernández Tolosa a la seva web: Con un par de ruedas
Nous Camins
Text i fotos: Sergio Fernández Tolosa
Provem les noves Bestard Crosswave, la més recent incorporació a la gamma de “Hiking Avançat” de la casa mallorquina, que ha sorprès propis i estranys amb un model d’estètica realment cridanera pensant en devorar quilòmetres.
Van aterrar a casa sense carta de presentació. La seva aparença atractiva i trencadora ens va distreure momentàniament, fins que ens les vàrem calçar i descobrírem que són unes botes amb algunes característiques de sabata que només desitgen una cosa: sortir a veure món, caminar durant hores i mantenir els nostres peus secs i feliços, per molt llarga que sigui la marxa.
Primeres impressions
No cal negar-ho, agradin o no, fan gala d’unes formes realment vistoses, molt d’acord amb el concepte que els dissenyadors de Bestard estaven buscant: un calçat d’esperit esportiu, jovial, amb algunes característiques pròpies de sabata de trail, però amb la estabilitat i protecció d´una bota lleugera de senderisme que ve equipada amb la membrana Gore-Tex Most Breathable.
Un cop a les mans, si tenim en compte que és un calçat impermeable de mitja canya, les Crosswave sorprenen per la lleugeresa. En talla 47 EUR, la balança indica 560 grams per peu (plantilla Ortholite i cordó inclosos).
En comprovar la fermesa i capacitat de torsió de la sola, als terços del darrere i mig la consistència és absoluta. Resulta impossible doblegar-les, ni per ample, ni per llarg, ni en diagonal. Només flexen per la línia dels metatarsos, al terç davanter, on també flexen a nivell longitudinal.
De la part superior, a més de la perfecció dels acabats –cosa a què ja ens té acostumats Bestard–, destaca la protecció de la puntera, seguida per l’espès però flexible teixit mesh de les zones toves, que augura suavitat i confort, al mateix temps que alleugereix els nostres peus i permet un assecat més ràpid.
Mitja sola de perfil alt?
Un aspecte que no passa precisament desapercebut a les Crosswave és la gran capa dʻEVA que hi ha sobre la sola i que els confereix la seva característica estètica de sabatilla amb perfil elevat.. Per tant, no recolzarem el peu sobre tot aquest material. En realitat, aquest perfil lateral és una solució molt intel·ligent que es tradueix en una major estabilitat: manté el taló més a prop del terra al mateix temps que reforça els flancs.
Sola Vibram amb Megagrip
De la sola Vibram Bruce cal destacar quatre aspectes que definiran en bona mesura el comportament de les Crosswave:
1) El compost Megagrip la fa més adherent, tant en terrenys secs com humits, encara que al tacte se sent dura, cosa que fa pensar en una bona durabilitat.
2) El perfil dels tacs no és gaire prominent, especialment a la zona interior, on a més deixa espais buits relativament amplis.
3) És eminentment plana i manca de divisió entre el taló i la resta, cosa que fa pensar en un caminar fàcil i dinàmic per terrenys poc abruptes.
4) A la part posterior del taló, la sola queda retallada, potser per facilitar la fase de contacte amb el terra (intentarem valorar la seva utilitat una vegada sobre el terreny).
Sobre el terreny
Després de dues hores de pluja intensa, va sortir el sol i mitja hora més tard ja estava provant-les al meu circuit de senders habitual. Gràcies a la concatenació de xàfec i sol, en tot just 2 hores de recorregut trobaria totes les condicions i terrenys possibles.
Ja en camí, conviden a avançar a bon ritme. Es noten estables i amortigüen molt a la part del darrere, mentre que a la part del davant transmeten molt bé la naturalesa del terreny, cosa que en terrenys més irregulars ajudarà a llegir-los.
Camins i senders
En arribar al primer sender exigent i encarar esglaons de mida irregular costa amunt, es fa més evident el caràcter caminador de les Crosswave. Es noten lleugeres –tenint en compte que són botes– i la fàcil flexió a la zona del metatars recorda lo habitual en una sabata. Aquesta característica aporta comoditat, però també indica per a quin ús i terreny estan pensades.
La importància del lligat
Després de dues setmanes d’ús intensiu, el confort de les Crosswave m’ha quedat fora de dubte. Encara més quan a poc a poc he anat afinant el sistema de lligat. Aquesta maniobra pot portar una mica de temps però val la pena ajustar-ho a mida perquè la subjecció resulti perfecta, ja sigui passant el cordó per dalt en determinats ullets, per baix en altres; llançant per sobre o per sota als ganxos de la mitja canya, etc.
Conclusions
La Bestard Crosswave uneix alguns avantatges propis d’una sabata i el control d’una bota lleugera, fet que es tradueix en confort per al peu i un pas molt estable.
L´entresola d´EVA és d´alta densitat, no es deforma. Aparenta ser de perfil elevat, però allò que es veu per fora és en realitat el mur lateral. El peu descansa més avall, millorant estabilitat i control.
Sergio Fernández Tolosa