Viking Open Canyon Noruega Gener 2023

L’equip Viking Open Canyon aconsegueix obrir dos dels canyons més compromesos de Noruega

Text i fotos per Daniel Planells i equip Viking Open Canyon

L’any 2019 varen iniciar les expedicions al país escandinau per a l’exploració i l’obertura de canyons i varen trobar una zona amb un gran potencial de barrancs i canyons per a explorar. Des d’aleshores no han aturat les visites a Noruega, anant fins i tot 3 vegades el mateix any, portant a dia d’avui aproximadament uns 60 barrancs oberts al país.

Tots els objectius que es proposaven els anaven aconseguint, fins que varen trobar els que anomenaven “grans projectes”, que entre ells hi ha el canyó Glera i el canyó Marakelva.

Tots dos compten amb una gran conca de recepció, alimentant els seus cabals diverses glaceres i llacs. (Per exemple el Glera 75 km2 de conca de recepció, 6 glaceres i diversos llacs.) Pel que els seus cabals són molt elevats en el seu estat normal.

Han intentat “atacar” aquestes bèsties en 5 expedicions diferents. Fins i tot a l’hivern del 2021, quan les glaceres i els llacs comencen a gelar-se i els cabals comencen a disminuir. Però, fins i tot, en aquesta expedició van fracassar degut una altra vegada al seu elevat cabal, i una mala meteorologia.

Calia estudiar minuciosament el comportament del cabal, cercar una bona finestra climatològica on les temperatures màximes siguin sempre sota zero durant diversos dies i a més quan el risc d’allaus sigui pràcticament nul…

És a dir, per afrontar aquests dos canyons no només s’han de donar les condicions “perfectes” sinó que aquestes condicions són extremes, on qualsevol errada pot ser fatal.

Al gener de 2023 tornen a Noruega, amb gairebé tots els astres alineats. Però un cop allà, comencen a canviar les previsions i les temperatures augmenten bruscament, però després de valorar els riscos decideixen endinsar-se en aquests dos canyons…

Les dificultats del gel, el fred i el cabal elevat fan que siguin unes obertures amb cert grau de compromís i que quedassin marcades a les seves memòries per a tota la vida.

Segons Daniel: “L’elecció del material en aquest tipus d’activitats és fonamental, ja que s’han de tenir en compte factors com la lleugeresa, el confort i l’eficàcia. Per això, triam les botes “Bestard Canyon Guide”, ja que les hem testejat a les anteriors expedicions a Noruega i, a més a més, en altres sortides amb barrancs en condicions hivernals.

Requisit essencial per a nosaltres i que Bestard ens ofereix és que els grampons s’ajustin adequadament i no es moguin ni trontollin quan progressam pel gel, i un altre punt a favor és que, malgrat la quantitat de capes que portam als peus, ens aporten molta comoditat en caminar”.

Daniel Planells i equip Viking Open Canyon