Pesca de captura i solta amb Bestard Canyon Guide

Aquestes botes estan fetes per caminar dins l’aigua

Text i fotos per Paul Arden

Durant la major part de la meva vida, per pescar amb mosca he hagut d’escollir entre portar un parell de botes per caminar dins l’aigua mal ajustades, que no tenen en compte la morfologia del peu humà, o bé portar un parell de botes de muntanya adaptades, que ofereixen poca adherència en creuar roques relliscoses, són pesades i es desfan al cap de sis mesos.

En el meu cas, acostumava a optar per la segona opció. El meu raonament era que quan pescava a Nova Zelanda, alguns dels meus dies de pesca més durs implicaven travessar 20 milles o més de congostos rocosos, i unes botes mal ajustades provocaven mal de peus, cosa que feia impossible pescar diversos dies seguits. I jo hi era per pescar sense aturar, sense dies de descans!

Així que em comprava un parell de botes de muntanya cares, tallava tres quartes parts de la sola i les substituïa per feltre, que cargolava i aferrava en el seu lloc. El resultat era força decent, però amb el temps el cuir s’enduria (les botes podien estar banyades durant mesos seguits, per la qual cosa engreixar-les era gairebé impossible), els ganxos sortien i al cap de sis mesos les botes queien a trossos. I home, quan les botes estaven banyades, pesaven molt. De vegades tenia la sensació que em cauria de genolls.

I després vaig haver de deixar de fer-ho perquè Didymo va aparèixer a NZ i s’estava estenent pels rius amb les soles de feltre. De fet, ara el feltre està totalment prohibit a Nova Zelanda i desaconsellat a molts altres llocs. El feltre no només pot transportar Didymo, sinó també caragols invasors i qui sap què més coses.

Bestard Canyon Guide

Tot i això Bestard ha donat la volta a tot això per a mi, amb les seves botes Bestard Canyon Guide, que són lleugeres, resistents, d’assecat ràpid, ofereixen una adherència excel·lent, amb les seves soles “enganxoses” Idrogrip, i són prou còmodes com per utilitzar-les en dures jornades de pesca de llarga durada. Fa més de dos anys que pesco amb les meves Bestard Canyon Guide. Mai a la meva vida m’havien durat tant unes botes de pesca. És cert que ja no pesco tant com abans a Nova Zelanda, però aquí, a la jungla de Malàisia, encara pesco tant com llavors i, sens dubte, els estic donant una bona pallissa.

La consideració més important de qualsevol bota de pesca és la subjecció. L’última cosa que vols és sentir-te insegur en creuar rius d’aigües braves. Hi ha rius on l’única opció per creuar-los és córrer amb el corrent. Si els teus peus rellisquen i lleneguen per sota teu, pots acabar nedant. I és francament perillós perdre l’equilibri quan pesques en un congost.

Les Bestard Canyon Guide ofereixen una subjecció excel·lent. A més, a les meves he posat claus. Utilitzo Supatracks 3000B. Els tenc cargolats a les soles des de poc després de fer-me amb les botes i sens dubte els recomano per a aquesta aplicació. Això sí, no les facis servir en tendes de campanya ni sobre sòls de fusta. Vaig posar 10 claus a cada bota i encara hi són, dos anys després. (Acabo de comprovar-ho perquè les porto posades, de fet les porto cada dia). Per cert, no estic patrocinat per cap de les dues empreses.

No sé si mai podrem millorar realment l’adherència que ofereix el feltre per a roques relliscoses, però aquesta combinació és el més a prop que he estat d’igualar-lo. I té un enorme avantatge sobre el feltre: pots caminar sobre herba mullada sense acabar de cap per avall.

L’altra característica que realment valor en aquestes botes és la seva lleugeresa. Suposa una gran diferència poder ser àgil amb els peus. De fet, puc saltar quan faig boulder hopping! I hi ha moments a la pesca en què només vols moure’t ràpid entre gorgs. Aquestes són unes botes ràpides.

Còmodes, lleugeres, extremadament resistents i amb una adherència excepcional. Incorporen polaines i tenen una forma intel·ligent d’amagar els cordons. Ganxos reblats que segueixen al seu lloc dos anys després? Senzillament, no hi ha cap altra bota igual. I n’he utilitzat moltes.

Una altra característica que em sembla molt interessant és com són de ràpides de posar i treure. El peu entra directament, tires dels cordons, fas un bucle al voltant de dos parells de ganxos, nues i amagues els cordons. Amb els cordons amagats no es deslliguen accidentalment al mig d’un riu. I quan vols treure’t les botes, és qüestió de segons. És increïble. I molt important perquè normalment posar-se les botes és una missió en si mateixa. El meu anterior parell de botes requeria tant esforç per posar-me-les que sovint em posava sandàlies, quan en realitat el que volia eren botes.

26 segons! Acabo de cronometrar-ho. Això és el que he tardat a posar-me les dues botes, lligar-me els cordons i amagar-los. I no sóc un ninja. Això marca una gran diferència. En altres paraules, aquí al tròpic les faig servir com el meu calçat preferit en lloc de sandàlies. Ok, afegeix un parell de segons per comprovar si hi ha escorpins. Això et pot estalviar temps a la llarga.

Així que no tenc cap objecció a dir-ho: aquestes són, sens dubte, les millors botes que he tengut mai

Clic aquí per a més informació

Paul Arden
Paul Arden és un pescador amb mosca de captura i solta que participa en diversos projectes de conservació de peixos a Malàisia. Fa més de 40 anys que pesca amb mosca i ho fa pràcticament tot el temps. És entrenador de pesca amb mosca, dissenyador de canyes de mosca i gerent/propietari de Sexyloops.com. També té uns peus molt grans.